Om kartarkivet

De senaste åren har det blivit allt mer populärt att lägga upp sida kartor med vägval från träningar och tävlingar på internet. Kartsamlingen på Worldofo.com uppgår till över 100 000 kartor med vägval. Nu får även Sundbybergs IK ett eget kartarkiv på nätet. Kartarkivet är av typen DOMA (digital orienteering map archive) och är ursprungligen utvecklat av Mats Troeng från OK Linné.

Sundbybergs kartpärm hittar ni under fliken ”Träning” på vår hemsida (eller direkt här). Dels är det bra teknikträning att se hur man sprungit, men också väldigt roligt att se hur de andra i klubbens sprang.

 

Skapa din egna digitala kartpärm!

Använda kartarkivet är väldigt enkelt, och så klart är det till för alla medlemmar i klubben. För att skapa ett eget kartarkiv klickar man på texten: skapa ditt eget digitala kartarkiv på kartarkivets startsida. Man kan även skapa sitt kartarkiv direkt via länken här!

Du kommer bli tillfrågad om att ange en aktiveringskod – kontakta Fredrik för att få den (den är de fyra sista siffrorna till vår gamla telefonsvarare). Fyll sedan i personuppgifter (användarnamn, önskat lösenord o.s.v.). Det finns även några frivilliga inställningar, men de kan lämnas som de är om så önskas. Om någon vill att Fredrik skapar kontot åt er går det också bra.

 

Att ladda upp vägval

Det finns många sätt att lägga in sina vägval på kartan. Först behöver man kartan i digitalt format. Att skanna den efter en träning/tävling fungerar bäst. Fotografera av kartan kan också fungerar också, men tänk på att försöka undvika väldigt stora filer (har du möjlighet att skanna, gör det istället för att fotografera). Under 3-4 megabyte är bra. Om du vet att filen är stor kan du i Quickroute (se nedan) välja att exportera kartan i 50% eller 75% av ursprunglig storlek.

Om man har en GPS-klocka rekommenderar jag att använda Quickroute för att passa in gps-rutten. Det är ett enkelt program för att passa in sin rutt på kartan.

Du kan ladda ner det gratis här.

För att ladda upp vägval direkt från Quickroute kan man välja Verktyg>>Publicera karta...

Du ska ange en webserviceadress, denna är: http://www.bjernulf.com/kartor/webservice.php

 

Har man ingen gps-klocka går det också bra att rita in vägvalen för hand, och sedan skanna in kartan. Eventuellt kan man springa med en telefon med gps (om man vågar ha den med sig ut i skogen). Då kan det dock bli lite knepigare att exportera gps-filen (.gpx) från telefonen, men quickroute fungera utmärkt även för dessa filer (jag ska testa några appar till iPhone och se om det finns någon som passar bra).